Klimatske naprave

Zagotovite si energetsko varčno klimatsko napravo in prihranite pri hlajenju prostorov. Z takšno klimatsko napravo lahko z minimalnimi stroški grejete prostore v prehodnem obdobju. Prodajamo in montiramo klimatske naprave svetovno priznanih proizvajalcev  Daikin in Mitsubishi.

Klimatske naprave

Že samo ime klimatska ali klima naprava nam pove, da govorimo o napravi, ki spreminja klimo v prostoru. V začetku so bile klimatske naprave prvenstveno namenjene hlajenju prostorov, v zadnjih letih pa opažamo porast povpraševanja po napravah, ki prostor tudi ogrevajo.

 

 

Klima napravaPrincip delovanja klimatske naprave
Vsaka klimatska naprava deluje na principu toplotne črpalke oziroma spreminjanju agregatnega stanja plinov, ki se nahajajo v sistemu. Kot vemo plin pri različnih agregatnih stanjih odvzema ali oddaja temperaturo. In prav to lastnost s pridom uporabljajo klimatske naprave.

Prednosti klimatske naprave pri ogrevanju
Velika prednost klimatskih naprav pred drugimi viri ogrevanja je predvsem energetska varčnost, saj novejše klimatske naprave z regulacijo obratov kompresorja (Inverter) dosegajo razmerje med vloženo električno energijo in izdano hladilno ali grelno močjo skoraj 1:4.

 

Energetska učinkovitost klimatske naprave

Klimatske naprave ločimo glede na energetsko učinkovitost v sedem razredov, od A do G. Energetsko najbolj varčen je razred A, najmanj pa razred G.

Energetsko učinkovitost klimatskih naprav kažeta koeficienta EER in COP.

Koeficient EER nam kaže učinkovitost naprave pri hlajenju in je podan kot razmerje med "močjo hlajenja" in "vloženo močjo" - porabljeno energijo za hlajenje.

Koeficient COP nam kaže učinkovitost naprave pri gretju in je podan kot razmerje med "močjo gretja" in "vloženo močjo" - porabljeno energijo za gretje.


Tabela razredov energijske učinkovitosti klimatskih naprav:

Energijski razred klimatske enote v načinu HLAJENJA Energijski razred klimatske enote v načinu GRETJA
A EER večji od 3,20 A COP večji od 3,60
B EER 3,20 - 3,00 B COP 3,60 - 3,40
C EER 3,00 - 2,80 C COP 3,40 - 3,20
D EER 2,80 - 2,60 D COP 3,20 - 2,80
E EER 2,60 - 2,40 E COP 2,80 - 2,60
F EER 2,40 - 2,20 F COP 2,60 - 2,40
G EER manjši od 2,20 G COP manjši od2,40

 

Kako izberemo klimatsko napravo?

Najprej moramo določiti naše potrebe. Če lahko klimatsko napravo v našem bivalnem prostoru lociramo tako, da nam pokriva večji del stanovanja je vsekakor smiselno izbrati napravo, ki tudi greje, saj bomo lahko prihranili pri strošku ogrevanja, če bomo vsaj v prehodnem obdobju uporabljali za ogrevanje klimatsko napravo.

Pri določitvi lokacije klimatske naprave moramo paziti, da naprava ne bo pihala direktno v osebe, ker je predvsem pri hlajenju to neprijetno in pa nezdravo.

Pri določitvi moči naj vam pomaga strokovnjak, ki na podlagi izračunov in pa seveda izkušenj zlahka določi potrebno moč hlajenja oziroma ogrevanja.

Pri izbiri proizvajalca oziroma cenovnega razreda pa še vedno velja, da imajo priznani proizvajalci kot so Daikin in ostali boljše in predvsem energetsko varčnejše naprave, tako da vam vsekakor svetujemo zgoraj navedene znamke kot pa poceni kitajske izdelke, ki delujejo v energetskem razredu D ali še nižje.

Vsekakor bomo veseli vsakega vašega vprašanja in z veseljem vas bomo obiskali in vam svetovali napravo, ki bo zadostovala vašim potrebam.

 

Na voljo so tudi drugi modeli klimatskih naprav proizvajalcev Daikin in Mitsubishi.

 

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj.